lørdag 9. februar 2008

Zapatista i San Cristobal de las Casas


Tylen har pakka shortsen og solkremen nederst i sekken igjen. Torsdag haika eg ni timar i oppoverbakke, fra det gode liv og lukt inn i kulden og den tynne lufta. San Cristobal de las Casas ligger pa 2.100 moh i staten Chiapas, kor omlag ein million av totalt fire millionar er direkte etterkommarar av ulike indanargrupper. Dette er den hogste konsentrasjonen av indianarar i heile Mexico. Som alle andre urbefolkningsgrupper i verda er sjolvsagt ogsa desse raevkjort sa det held. I 1994 var begeret fullt, og ei gruppe som kallar seg zapatista erklaerte krig mot den foderale haeren i Mexico, kasta administrasjonen i San Cristobal de las Casas pa raeva ut av kontora sine, og holdt byen i eit par dagar. I ti ar kriga dei litt no og da, ettersom det passa seg. Med det resultat at mange indianarar vart drept i det som mest liknar nedslakting, og lite av krava til Zapatista vart innfridd. Krava var a fa like demokratiske rettar som det ovrige Mexico og fa tilbake litt av den jorda spanjolane har knuga pa sidan dei stjal den fra dei. Rimelege krav skulle ein tru, men det gjekk altso heller darleg. No sel dei heller zapatista t-skjorter og andre produkt med den raude stjerna til turistar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

KA E DA SO SKJER !! her bruker eg mi dyrebare tid på å lesa om ting so skjer i den store verda, og ka får eg?? JAU, ei kopi av travellers guide på bloggen. Drit i zapatistar og høgde over havet. Dette finn eg på Wikipedia. KOR MYKJE KOSTAR ØLET, OG KOR HØG E %VOLUMET I HO? Dette er sjøvsagt berre eksempel på nyttige og informativ info vi treng. Ser fram til at dette vert endra i framtida

Mr. Tyl sa...

Tar sjolvsagt sjolvkritikk for soppel i bloggen. Heretter skal det bli meir hogverdig innhald innan sjangeren ol, rom, piker vin og sang og rock og roll.